H σημασία του εστιακού σημείου (focus point) στην ανθοδετική τέχνη.

                  

Μια από τις θεμελιώδεις πτυχές του σχεδιασμού με φρέσκα κομμένα λουλούδια που πρέπει να κατανοήσουν οι νεοεισερχόμενοι στην ανθοδετική, είναι η σημασία της δημιουργίας ενός εστιακού σημείου στις ανθοσυνθέσεις τους. Το εστιακό σημείο είναι το κύριο σημείο ενδιαφέροντος σε ένα σχέδιο που τραβά την προσοχή του θεατή και δημιουργεί έναν οπτικό χώρο ανάπαυσης για τα μάτια. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους αρχάριους να δημιουργήσουν ένα κομβικό σημείο στα ανθικά σχέδια τους:

Επιλέξτε εστιακά λουλούδια: Τα εστιακά λουλούδια είναι μεγαλύτερα άνθη που συνήθως έχουν μεγαλύτερο οπτικό βάρος και δημιουργούν μια άγκυρα στο σχέδιο σας. Παραδείγματα εστιακών λουλουδιών περιλαμβάνουν τριαντάφυλλα κήπου (garden roses), παιώνιες, ορτανσίες, λίλιουμ κ.λπ.

                            

Χρησιμοποιήστε χρώμα και υφή: Επιλέξτε εστιακά λουλούδια που ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη διάταξη όσον αφορά το χρώμα και την υφή. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα έντονη κοραλί παιώνια σε μια κυρίως λευκή διάταξη για να δημιουργήσετε ένα εστιακό σημείο που τραβάει αμέσως το μάτι.

Λάβετε υπόψη το σχήμα και το μέγεθος: Τα εστιακά λουλούδια θα πρέπει επίσης να επιλέγονται με βάση το σχήμα και το μέγεθός τους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενδιαφέροντος και ισορροπίας στη διάταξη. Για παράδειγμα, μια μεγάλη στρογγυλή ντάλια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εστιακό λουλούδι σε ένα σχέδιο, ενώ μικρότερα σε μέγεθος λουλούδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τη συμπληρώσουν και να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη εμφάνιση, όπως νεραγκούλες, χρυσάνθεμα, φρέζιες, γυψόφυλο κλπ.

Η τοποθέτηση είναι το κλειδί: Η τοποθέτηση των εστιακών λουλουδιών είναι επίσης κρίσιμη για τη δημιουργία ενός εστιακού σημείου στο σχέδιο. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο που μπορούν εύκολα να φαίνονται και να εκτιμώνται, όπως στο κέντρο της διάταξης ή στην κορυφή ενός ψηλού βάζου.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, οι αρχάριοι μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα σχέδια με λουλούδια με σαφές σημείο εστίασης που τραβά την προσοχή του θεατή και δημιουργεί μια οπτικά ελκυστική ανθοσύνθεση




.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις